СОЛИДАРНОСТЬ НАШИМ КОЛЛЕГАМ В УКРАИНЕ. Черноморский проект – это проект коммуникации, академического диалога и научного обмена,
ученые вместе без границ: украинцы, русские, греки, турки, грузины, болгары, румыны, молдаване.
Нет Востока и Запада. Есть ОДИН МИР. Пусть война ЗАКОНЧИТСЯ
Javascript must be enabled to continue!
Город / Порт
категория
язык
поиск:  

Количество входов: 5

Показать / Скрыть все комментарии

Αυγητίδης, Κώστας, Οι Έλληνες της Οδησσού και η Επανάσταση του 1821, Δωδώνη, Αθήνα-Γιάννινα 1994

греческий  
Одесса  
Экономика и инфраструктура  Черноморские подключений  Культура и Сообщества  Администрация  
Показать / Скрыть комментарий

Η παρούσα ιστορική μελέτη αφορά στην εσωτερική διοίκηση των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας, τις οικονομικές συνθήκες της ζωής τους, τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Ελλάδας και την πολιτιστική - διαφωτιστική δραστηριότητά τους, για τη συνεργασία Ρώσων και Ελλήνων.

Κατσόβσκα - Μαλιγκούδη, Γιάννα, Η αυτοκρατορική Ρωσία (1613-1917), Αθήνα: Gutenberg, 2008      

греческий  
Администрация  
Показать / Скрыть комментарий

Η παρούσα μονογραφία παρουσιάζει τρεις αιώνες ιστορίας της Ρωσίας, από την άνοδο του δυναστικού οίκου των Ρομανώφ στο ρωσικό θρόνο μέχρι και την πτώση του (1613-1917). Κατά τη χρονική αυτή περίοδο η Ρωσία πραγματοποιεί μια τεράστια εδαφική επέκταση και μεταβάλλεται σε ευρασιατική αυτοκρατορία, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό και, βαθμιαία, και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ταυτόχρονα όμως η χώρα αποξενώνεται από την βυζαντινή της κληρονομιά, ενώ πραγματοποιείται η ταύτισή της με τη Δύση σε όλους τους τομείς, με τη νέα της πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη, να καθίσταται το σύμβολο του εξευρωπαϊσμού.
Η επισκόπηση αυτή αναφέρεται στην πολιτική, την κοινωνική και την πνευματική πορεία της αυτοκρατορικής Ρωσίας και στους κύριους συντελεστές της.
Συνοδεύεται από ειδική βιβλιογραφία, χάρτες και φωτογραφίες.

Κατσόβσκα - Μαλιγκούδη, Γιάννα, Ιστορία της Ρωσίας: Η Ρωσία του Κιέβου: 9ος αι.-1240, Θεσσαλονίκη: Κυριακίδη Αφοί, 1999

греческий  
Администрация  
Показать / Скрыть комментарий

Στην εργασία αυτή, που έχει εισαγωγικό χαρακτήρα, παρουσιάζονται οι πρώτοι τρεισήμισι αιώνες της υπερχιλιετούς ιστορίας του ρωσικού κράτους· ο τόμος καταδεικνύει τις ιστορικές ρίζες του κρατικού μορφώματος εκείνου, το οποίο, πριν καταλάβει, ως Σοβιετική Ένωση, το ένα έκτο της επιφάνειας του πλανήτη μας, περιοριζόταν μόνο στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης και να σκιαγραφήσει την ιδιαίτερη θέση του μεσαιωνικού ρωσικού κράτους μεταξύ Βυζαντίου και μεσαιωνικής Δύσης.

Κατσόβσκα - Μαλιγκούδη, Γιάννα, Ιστορία της Ρωσίας: Το κράτος της Μόσχας: 1240-1613, Θεσσαλονίκη: Κυριακίδη Αφοί, 2000

греческий  
Администрация  
Показать / Скрыть комментарий

Στο δεύτερο τόμο της ρωσικής ιστορίας, η συγγραφέας παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ρωσίας από τις αρχές της περιόδου κυριαρχίας της χώρας από τη Μογγολική Ορδή μέχρι τη διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου κράτους με κέντρο τη πόλη Μόσχα, η οποία, σύμφωνα με την κρατική ιδεολογία της, αυτοπροσδιορίζεται ως η "Τρίτη Ρώμη", ο διάδοχος του Βυζαντίου στην κορυφή της ιεραρχίας των κρατών της χριστιανικής Οικουμένης.

Μπλανκάρ, Θεόδωρος, Ο οίκος των Μαυρογένη, Αθήνα: Εστία, 2006

греческий  
Черноморские подключений  Культура и Сообщества  Администрация  
Показать / Скрыть комментарий

Το συγκεκριμένο βιβλίο, "Ο οίκος των Μαυρογένη", του Τεοντόρ Μπλανκάρ, διακεκριμένου ελληνιστή και φιλέλληνα, εκδόθηκε το 1896, με σκοπό να φωτίσει την ιστορική πορεία και την πολύπλευρη δράση μιας σημαντικότατης φαναριώτικης οικογένειας, του οίκου των Μαυρογένη. Στον τόμο απεικονίζεται το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο αναδύθηκε και έδρασε η οικογένεια των Μαυρογένη, ακολουθώντας τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής των Ευρωπαίων περιηγητών του βαλκανικού χώρου. Το ενδιαφέρον του συγγραφέα εστιάζεται κυρίως στον πρίγκιπα Νικόλαο Μαυρογένη και στην πολυτάραχη ζωή του, στις σχέσεις του με το Φανάρι, στην εντυπωσιακή ανάδειξή του στο θρόνο της Μολδοβλαχίας, στο σημαντικό του έργο για την οργάνωση των ηγεμονιών, στις στρατιωτικές τους ικανότητες, στην πολιτική του οξυδέρκεια και, τέλος, στην κατακόρυφη πτώση και τον τραγικό θάνατό του. Παράλληλα, μέσα από αυτήν την εξιστόρηση παρουσιάζονται και τα υπόλοιπα μέλη του οίκου -με εξέχουσα μορφή τη Μαντώ Μαυρογένους- για τα οποία πληροφορούμαστε πώς, μετά την απώλεια του Νικόλαου Μαυρογένη, βρέθηκαν διασκορπισμένα στην οθωμανική επικράτεια και την Ευρώπη./

The present volume, "The House of Mavrogeni", of Theodor Blanchar, hellenist, was published in 1896, aiming to shed light to the historical course and many aspects of the important Greek family from the Fanar of Istanbul, the Mavrogeni family. The book reveals important aspects of the political and social background of that historical period. The writer focuses on Prince Nikolaos Mavrogenis, his life, his relations to the Fanar and his activities till his death. 

 

Показать / Скрыть все комментарии